Om Oss

Treehotel erbjuder en unik boendeupplevelse med modernt designade trädrum mitt i en orörd natur. Här kan du lämna den tidsstyrda vardagen, njuta av stillheten och hämta ny kraft i en familjär och sofistikerad miljö.

Var ligger Treehotel?

Treehotel är beläget i Harads vid Luleälven, drygt sju mil från Luleås flygplats och fyra mil uppströms Boden. I byn bor drygt 600 människor och här finns bland annat restaurang, affär och pensionat. När du anländer till Treehotel checkar du först in på Treehotel Guesthouse och har sedan en kort promenad genom hänförande natur till ditt trädrum.

Det mest framträdande med Harads är den storslagna naturen. Från Treehotels trädrum får du en fantastisk vy över Luleälvens dalgång, över milsvida skogar och den kraftfulla älven.

Mat & Dryck

Treehotel restaurang

Delikatesser från det norrländska skafferiet och svensk husmanskost. Vår specialité är vilt med råvaror från lokala leverantörer, som bl.a. Svantes Vilt & bär.

Lunch och middag förbokas via tel. 0928-103 00.

The story of Treehotel – en framgångssaga

Kent och Britta har tillsammans byggt upp ett liv, en arbetsplats, och en världsmetropol, med sin lilla hemby och träden som utgångspunkt. De gräver där de står och har fötterna stadigt på jorden mitt i sina högtflygande trädtoppsplaner som har blivit verklighet och ständigt fortsätter att utvecklas.

Det var en gång en syokonsulent, Kent Lindvall, och en sjuksköterska, Britta Jonsson-Lindvall. De har alltid känt varandra och följts åt sedan unga år, genom livets glädjeämnen och vedermödor. De är två till synes helt vanliga norrbottningar, som ville stanna och skapa sitt uppehälle i sin hembygd. Men samtidigt så otroligt ovanliga, idérika och med en till synes outtröttlig vilja att utveckla. De är som de är, äkta, enkla människor, men med modet att våga testa sina drömmar och sätta idéer i verket. Kanske är det just det som har gjort att de lyckats, har mött rätt personer vid rätt tillfälle, och inger det förtroende som krävs för att nå dit dom är. Bakom deras framgångssaga ligger också år av slit, hårt arbete och långa tider utan lön.

Föga anade de under de tunga åren att Britta skulle stå här i sin klänning och förkläde och göra viltfärsbiffar till Kronprinsessan Viktoria. Eller att maken Kent ömsom skulle snickra på deras nya Treediningavsats åtta meter upp i ett träd, ömsom skulle ut i världen och tala om ”the big idea” på exklusiva konferenser alltmedan Britta med personal tog emot stora utländska TV-kanaler, magasin och celebriteter från när och fjärran i träden i skogen.

Hur gick detta till?

Det korta svaret är: ”Vi bor här, har en kärlek till vår bygd, vi ville ha en lön och tittade på vad man kunde göra av det som finns här”.

Treehotel har vuxit fram som ett pussel inramat av målmedvetna val, hårt arbete, timing, kontakter, näsa för vad som ligger i tiden, en förmåga att fånga det lite galna, en känsla för personlig service och Brittas motto ”det ordnar sig alltid, gör det”.

Paret befann sig vid en punkt i livet där Kent hade byggt upp ett företag med internationella fiskeresor. Britta hade arbetat med en rad utvecklingsprojekt både i bygden, Norrbotten och i andra länder. Ett av deras utvecklingsprojekt ledde till ett före detta äldreboende som hade stått igenstängt i hembyn i många år. Det restaurerades varsamt och blev så småningom ett pensionat, Brittas Pensionat. Det drevs med lust och vilja men gav inga stora intäkter. Något måste göras. Britta deltog i en designutbildning för form och funktion inom besöksnäringen. Där och då föddes tanken på ett designprojekt.

Till pensionatet kom den då okände filmaren Jonas Selberg Augustsén med rötterna i bygden. Under en sommar arbetade han och hans filmteam med filmen Trädälskaren, som kom att bli Jonas genombrott. Teamet vistades mycket på pensionatet alltmedan filmen, och trädkojan som filmen utspelades runt, växte fram. När filmen var färdig tyckte Britta att det var synd att en fin trädkoja skulle stå där i skogen till ingen nytta. Kanske den kunde hyras ut? I samarbete med Jonas lades den in i pensionatets utbud och blev genast populär. Men den låg långt bort och krävde stor insats att sköta och serva. Tänk om man kunde slå samman design och trädrum, fast närmare pensionatet?

Kent hade i samma period en grupp fiskevänner med sig på en fiskeresa i Ryssland. Av en händelse råkade de vara några av Sveriges främsta arkitekter på olika byråer -  Bertil Harström, Thomas Sandell och Mårten Cyrén.

Kent släppte idén om designade hotellrum och skaran av arkitekter gick igång. Innan de lämnade Ryssland hade de kommit överens om att i goda vänners lag, trots att de var konkurrenter, rita var sitt rum. Arkitekternas vänskapsprojekt kom att få väldigt stor betydelse för Treehotel.

Det utmynnade i ett UFO, ett fågelbo, en kabin, en spegelkub och en blå kon som bytte färg till orange. Uppståndelsen var stor över dessa spektakulära byggen. Olyckskorpar kraxade här och där men många av dem strandade så småningom även de i Birds Nest och dess grannrum. Press och designintresserade från hela världen började vallfärda till Treehotel, som idag är med på otaliga bucketlists och ”best of” över hela världen. De har nått in i världskändisarnas kretsar, till designers och modemagasin av klass. Och till vanliga människor som någon gång i livet vill uppleva något så annorlunda som att bo i ett träd. En barndomsdröm med touch av lyx och flärd. Familjer, par, vänner och ensamresande.

Idag har Britta gått i pension. Brittas Pensionat har blivit Treehotel Guesthouse och har renoverats varsamt ytterligare en gång. Trädrummen har utökats med konferensbyggnaden Dragonfly, sviten The 7th Room och Biosphere med fasad av fågelholkar. Kent, den nya ägaren Jonas Olsson och en växande personalstyrka, fortsätter utveckla Kents och Brittas dröm. Treehotel är ett livsverk som du som besökare är en del av, nu och i framtiden. Det du ser framför dig är ett bevis på att drömmar kan bli verklighet. Det kommer inte gratis, det kräver mod och arbete. Men, ”Det ordnar sig alltid, gör det”.

Konceptet

Varför inte skapa ett hotell som ger människor chansen att uppleva naturen, bland trädtopparna, samtidigt som de får en unikt designad boendeupplevelse? Utifrån den frågeställningen skapades Treehotel i Harads - en plats där naturen, ekologiska värden, komfort och modern design kombineras till ett spännande äventyr.

Inspirationen till Treehotel kommer från filmen ”Trädälskaren” av Jonas Selberg Augustsen. En berättelse om tre män från storstaden som vill hitta tillbaka till sina rötter genom att bygga en trädkoja tillsammans. ”Trädälskaren” är en filosofisk historia om trädets betydelse för oss människor.

Idén bakom Treehotel är att erbjuda ett högklassigt boende på en harmonisk plats där vardagsstressen tynar bort och gästerna kan koppla av och samla ny kraft i orörd natur.

Tillsammans med några av Skandinaviens främsta arkitekter har unikt designade trädrum skapats. Trädrummen är belägna 4-6 meter över marken, samtliga med en hänförande utsikt över Luleälven.

En mycket viktig del i konceptet är att ta hänsyn till ekologiska värden och göra minimalt avtryck i naturen. Därför har stora resurser avsatts för att hitta hållbara bygg- och energilösningar.

Upplevelsen

På Treehotel i Harads får gästerna en oförglömlig upplevelse som börjar med ett familjärt mottagande på Treehotel Guesthouse innan de guidas vidare till sitt trädrum. Varje trädrum är en unik skapelse signerad Skandinaviens främsta arkitekter. Den moderna designen förenat med skogens lugn skapar en omedelbar känsla av lyxig rekreation.

Gästerna avnjuter samtliga måltider på Treehotel Guesthouse som serveras av värdparet Kent och Britta i genuin 1930-50-tals miljö. Den varma och familjära stämningen på Treehotel Guesthouse kombinerat med de modernt designade trädrummen skapar en helt unik dimension för Treehotels gäster. De gäster som önskar avskildhet kan naturligtvis välja att få maten levererad till sitt trädrum.

En helg på Treehotel erbjuder en mångfald av både sommar- och vinteraktiviteter. Men många gäster väljer att i första hand njuta av stillheten, tidlösheten och harmonin som infinner sig i trädrummen och dess omgivning. En god bok, en förtrollande utsikt och ett stilfullt boende räcker för att skapa den känsla som Treehotel handlar om.

Miljöarbetet

Treehotel bygger på genuin naturupplevelse och därför känns det självklart att hållbarhet och ekologiska värden är två grundpelare i vår hotellverksamhet.

Vi sätter upp trädrummen i den naturliga skogen utan att påverka omgivningen nämnvärt. Vi försöker att inte skada vegetationen och tar t.ex. inte ner några träd. Rummen monteras på levande träd, utan att träden tar skada. Mestadels har lokala byggföretag använts.

Material och byggteknik är valda för att ge så liten miljöpåverkan som möjligt. Det var ett grundkrav som vi hade i uppdraget till arkitekterna. Till exempel använder vi värmebehandlat trä till våra utegolv och till bastun, som är helt fri från kemiska substanser. Träet värms upp till över 200 grader, vilket aktiverar dess inneboende motståndskraft och skyddar mot yttre påverkan. The Tree Sauna är dessutom målad invändigt med giftfri linoljefärg.

Alla trädrum har god isolering och värms upp via golvvärme. Elen kommer från grön, lokal vattenkraft. All belysning är lågenergi och består av effektiva LED-system.

Den dagliga driften påverkar naturen minimalt. Trädrummen har inget avlopp och vid städning använder vi självklart miljövänliga rengöringsmedel.

Varje rum har en toppmodern, miljövänlig förbränningstoalett där allt förbränns i 600 grader. Toaletterna är helt luktfria och drivs med el. 

Toaletterna är utrustade med vatteneffektiva handfat med vatten som räcker till handtvätt, ansikte och tandborstning. Avloppsvattnet samlas upp i en behållare som töms dagligen. Gästerna får gå till en separat byggnad för att duscha.

Vi hoppas att du som gäst uppskattar vårt hållbarhetsarbete, även om det innebär ett lite enklare boende i vissa aspekter. Eftersom vi vill driva vårt hotell mitt i naturen är det viktigt att vi gör det på naturens villkor.

Ekoturismpolicy

Treehotel har ett uttalat mål för företaget att vara miljövänligt och klimatsmart. Vi vill bevara och nyttja natur och kultur långsiktigt hållbart. Företaget vill bidra till ekonomisk utveckling så att den lokala kulturen och lokalsamhället överlever. Vi vill uppmuntra våra besökare att handla kvalitetsprodukter från lokala entreprenörer. Produkter som på ett autentiskt sätt spegla vår livsstil och kultur.

Vi är kunskapsförmedlare med lokal förankring i trakten. Vår verksamhet sker i samverkan och samråd med lokalsamhälle och markägare. Vi vill erbjuda upplevelser som ger besökarna en inblick i livet och kulturen på ett sätt som är äkta och inte förvanskar historia och kultur. Våra upplevelser ska anpassas så att besökaren har en möjlighet att få förståelse och respekt för natur och kultur. Besökaren ska uppleva glädje och tycka att besöket levt upp till förväntningarna.

Våra upplevelser sker med hög säkerhet och risker har analyserats för att minimera olyckor. Vi kan också erbjuda alternativ om oförutsedda händelser stoppar arrangemang.

Varje år går vi igenom verksamheten och kundomdömen för att förbättra oss med denna ekoturismpolicy som utgångspunkt.

Treehotel Guesthouse

När du anländer till Treehotel checkar du först in på Treehotel Guesthouse. Här serveras även frukost, lunch och middag åt Treehotels gäster. Frukostbuffé ingår alltid, och i våra paketerbjudanden är samtliga måltider inbakade i priset. Treehotel Guesthouse andas genuin 1930-50-tals miljö och här finns restaurang, bar, bastu och relax, tv samt internet.

Kanske är det Treehotel Guesthouse inbjudande soffor, detaljerna som minner om svunna tider eller den sprakande brasan som lockar fram husets lugn och harmoni. Här kan du känna dig som hemma, men fjärran från vardagens stress och krav.

Grundarna

Britta startade sin karriär som sjuksköterska och arbetsledare inom vården. Efter 20 år i den branschen kände Britta att kärleken för Harads var för stor för att inte börja arbeta med landsbygdsutvecklingen på hemmaplan. En sak ledde, som saker oftast gör, till en annan och sedan 2004 har Britta drivit Treehotel Guesthouse. Numera är Britta glad pensionär men fortfarande engagerad delägare och delaktig i Treehotels utveckling.

Motto: Det ordnar sig alltid, gör det!

Kent är vägledaren som sadlade om från skolvärlden till upplevelseturismen. Det som började med vägledning av elever fortsatte alltså med vägledning av fiskeentusiaster som arrangör av flugfiskeresor runt om i världen. Även Kent har arbetat med landsbygdsutveckling i kombination med en deltidsbrandmanstjänst. Än i dag rycker Kent ut för att släcka bränder – både bildligt och bokstavligt talat. Nu är Kent vice VD och ansvarig för marknadsfrågor på Treehotel. Med ständigt nya idéer i bakfickan.

Motto: Det är aldrig försent att ge upp!